ImprezyPodroznicze.pl

Serwis prezentujący najciekawsze imprezy podróżnicze z całej Polski! Sprawdź! RSS

Wiesz coś o imprezie podróżniczej? Dodaj imprezę za darmo i bez rejestracji

Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat

Kategoria: Slajdowiska
2020-02-28, Skawina, Mickiewicza 7, Pałacyk "Sokół"

Która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Czy Marco Polo na pewno dotarł do Chin? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn? Na te i wiele innych pytań odpowie JĘDRZEJ MAJKA, autor książki Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat  podczas lutowego spotkania Skawińskiej Akademii Wiedzy i Umiejętności.

Poszukiwanie nieznanych smaków w nowym miejscu to najbardziej fascynujące zajęcie podczas podróży. Jędrzej Majka opowiadać będzie o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których podróż straciłaby smak. Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy przekonał się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynął statkiem do Bosforu. Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule, zwany Targiem Egipskim, odmienił jego dotychczasowe myślenie o podróżowaniu.

Jędrzej Majka z wykształcenia jest teologiem i dziennikarzem. Jego podróżowanie jako sposób na życie rozpoczęło się przed laty, kiedy wpłynął statkiem do Bosforu. Od tego czasu jeździ, fotografuje, pisze i opowiada. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznacza na kolejne wyjazdy. Odwiedził ponad 60 krajów. Środki lokomocji i odwiedzone miejsca nie są najważniejsze. Liczą się tylko spotkani w drodze ludzie, ich życie i opowiedziane przez nich historie. 

Zasmakował życia w różnych temperaturach: od minus 40 stopni Celsjusza pod kołem polarnym w Republice Komi po + 50 w Buszer nad Zatoką Perską. Spędził nielegalnie dzień w kopalni węgla kamiennego w Rosji i wypił nieprzyzwoicie dużo wina na cmentarzu w Gruzji. Jest uzależniony od czarnej, mocnej i gorzkiej kawy oraz fotografowania nazw miejscowości na studzienkach kanalizacyjnych. O jego książkach podróżniczych, przewodnikach i albumach fotograficznych przeczytać można na stronie internetowej: www.jedrzejmajka.pl. Podczas spotkania będzie możliwość zakupu książki Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat.

 Zapraszamy w piątek 28 lutego o godzinie 18.00 do Pałacyku “Sokół”. Wstęp wolny.

www.ckis.pl

 

Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat